Організація харчування учнів у Центрі
Важливим аспектом збереження здоров’я здобувачів освіти є створення умов для раціонального харчування дітей протягом перебування у закладі. Організація харчування здобувачів освіти закладу регламентується законами України «Про освіту» (ст. 25), «Про загальну середню освіту» (ст.22), «Про охорону дитинства» (ст. 5), іншими нормативними документами.
Організація харчування учнів Центру в 2025/2026 навчальному році відбуватиметься на виконання ст. 56 Закону України «Про освіту», пункт 2, ст. 22 Закону «Про повну загальну середню освіту», абзацу 5 пункт 18 ст. 5 «Закону «Про охорону дитинства», законів України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», «Про захист населення від інфекційних хвороб», Постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 № 305 «Про затвердження норм та порядку харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», спільного наказу Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)».
Постанова Кабінету Міністрів України від 08 жовтня 2022 № 1280 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305»
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1280-2025-%D0%BF#Text
Режим харчування є п’ятиразовим з триразовим споживанням гарячої їжі. Заклад організовує харчування сам. Страви готують штатні працівники: шеф-кухар, 2 кухарі, 1 підсобний працівник. Харчування дітей проводиться на належному рівні. Організовано дієтхарчування.
Форма організації харчування: монопрофільне — учні споживають комплекс страв відповідно до меню дня.
Відбулись позитивні зміни у дитячому харчуванні:
- Збільшено кількість споживання: фруктів, овочів, м’яса, риби, молока та кисломолочних продуктів, м’яса риби, круп та бобових;
- обмежено кількість споживання: солі та цукру, жирів рослинного та тваринного походження;
- зменшено кількість споживання: хлібобулочних виробів та картоплі;
- виключено:ковбасні вироби, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби.
Виконуються всі натуральні норми харчування здобувачів освіти. Вартість харчування в 2025 році на одну дитину з триразовим харуванням становить 80 грн., а з п’ятиразовим харчуванням – 155 грн. Натуральні норми за минулий рік виконані на 100 %.
Продукти харчування поставлялися згідно договорів відповідно до проведених тендерних процедур. Прийом продуктів харчування здійснюється при наявності документів, які засвідчують їх якість і походження. Основні постачальники харчових продуктів: ПАТ “Кагма”, ТОВ «Бердичівський хлібокомбінат», ФОП Гордіюк В. Л., ФОП Руденко О. А., ФОП Губрій І. Р. Доставка продуктів харчування проводиться власним транспортом постачальників.
Якість продукції підтверджена сертифікатами якості.
Меню різноманітне та збалансоване, проводилася вітамінізація їжі.
Перспективне меню в Центрі є. Меню погоджене з головним управлінням Дерпродспоживслужба в Київській області. Картотека блюд є. Харчування п’ятиразове; сніданок, полуденок, обід, вечеря, друга вечеря.
Бракераж сирої та готової продукції здійснюється щоденно.
Документація ведеться на належному рівні: бракеражний журнал сирої та готової продукції, журнал обліку та аналізу виконання норм харчування, розрахунки хімічного складу та енергетичної цінності раціонів, журнал контролю медичних обстежень, журнал вітамінізації.
Умови зберігання харчових продуктів не порушуються.
Температурний режим в холодильниках дотримується, ведеться журнал обліку температури. Добові проби в холодильнику зберігаються.
На харчоблоці є необхідне теплове, холодильне та технологічне обладнання, все обладнання в робочому стані. Є 3 морозильні камери. Замінено 2 нових холодильники.
Розробного інвентарю достатньо, він весь промаркований. Умови для миття посуду створені. Миючими і деззасобами харчоблок забезпечений (хлоросан, бланідас, клін стрим).
Для миття яєць промарковано 3 ємності, вивішені правила миття.
Шафа для зберігання хліба один раз на тиждень обробляється 1 % розчином столового оцту, миється прибиральний набір.
Обідня зала на 70 посадкових місць
Харчування організовано в дві зміни.
Для миття обідніх столів виділено окремий промаркований посуд. Умови для дотримання особистої гігієни дітьми створені.
На харчоблоці системи водозабезпечення і каналізації в робочому стані. Гарячою проточною водою харчоблок забезпечений від резервного електронагрівача безперервної дії. Вентиляція приточно-витяжна механічна, в справному стані.
Холодильне та технологічне обладнання в робочому стані.
В 2021 році харчоблок поповнився новим кухонним тепловим обладнанням. З вересня 2022 року було введено в експлуатацію пароконвектомат.
Цей професійний пристрій – незамінний помічник для працівників харчоблоку. За допомогою пароконвекційної печі можна приготувати різноманітні продукти харчування на кількох кулінарних процесах: випічка, тушкування, смаження, запікання тощо. А найголовніше – всі страви після приготування зберігають природний колір та корисні властивості.
Перші дні використання пароконвектомату дали змогу зробити висновки, що суттєво скорочується час для приготування їжі, збільшується асортимент страв, які готуються одночасно. А це так важливо для роботи закладу освіти в умовах воєнного стану.
Для безперервної роботи в умовах воєнного стану, при можливах перебоях зі світлом на харчоблоці передбачено альтернативні джерела світла, а саме: 2 гениратора (один для забезпечення роботи електричних плит, другий – для забезпечення роботи холодильників).
Перспективне чотирьохтижневе меню
по КЗ КОР “БЦ багатопрофільний НРЦ”
на 2025/2026 н.р.
на осінній період
https://bcnrc.kyiv.ua/wp-content/uploads/2025/09/чотиритижневе-меню-осінь-25-2.docx